De ‘why’ achter ‘where beauty meets purpose’
‘Where beauty meets purpose’, is niet zomaar een baseline. Het is een vertaling van onze visie en aanpak als architectenbureau. Benieuwd welk verhaal hierachter schuilt? Paul Gijsemans, bestuurder van GDesign Architecten, legt uit.
De betekenis van ‘Where beauty meets purpose’
“In de architectuurwereld draait alles vaak om mooie plaatjes. Onze aanpak gaat verder dan dat. Wanneer we een project ontwerpen, hechten we niet enkel belang aan het esthetische (beauty), maar ook het functionele (purpose) aspect van architectuur.”
“Dit functionele aspect vertaalt zich in een ontwerp waarbij onder andere de efficiëntie van bedrijfsprocessen en de veiligheid van de mensen primeert. Dit vertaalt zich op zijn beurt in: meer productiemarge, hogere werknemerstevredenheid en een hogere ROI.”
“Je kan een cafetaria ontwerpen waar 150 mensen kunnen eten, of een cafetaria ontwerpen waar 150 mensen smakelijk kunnen eten”. |
“We leggen dus de focus op zowel de uitstraling als de werking van een gebouw. Een balans die niet altijd even makkelijk te vinden is. Een uitdaging die wij elke dag met plezier aangaan.”
Hoe uit zich dit in onze werkwijze?
“We vertrekken vanuit een basisplan dat voldoet aan eisen van onze klant. Hierbij zorgen we ervoor dat functies zich op de juiste plaatsen bevinden, zowel structureel, functioneel, als fysiologisch.”
“Gaat het om de renovatie van een gebouw, dan brengen we in kaart hoe een gebouw betreden en gebruikt wordt. We maken een grondige analyse in de vorm van een flowchart die de processen binnen het gebouw weergeeft. Deze dienen eenvoudig en toegankelijk te zijn. Is de inrichting te ingewikkeld, dan gaan we dit vereenvoudigen.”
“Vervolgens stellen we, afhankelijk van situatie en budget, optimalisaties voor. Niet enkel met oog voor de situatie vandaag, maar ook die in de toekomst. Bij een volledig nieuwe bouw, luisteren we naar wat de klant te vertellen heeft over hun huidige situatie, processen en problemen die ze ervaren, vervolgens gaan we zelf de situatie ter plaatse bestuderen om een duidelijk begrip te krijgen van de situatie. Hierna starten we van een blanco blad en werken we een voorstel uit.”
“Zodra de functionele lijnen zijn uitgetekend, laten we onze creativiteit erop los en creëren we een gebouw dat indruk maakt.”
Voorbeeld uit de praktijk: Aurubis
Een tijdje geleden plaatsten we een mooi gebouw voor koperverwerkingsbedrijf Aurubis.
De start was een besloten wedstrijd waarin GDesign Architecten werd weerhouden. Bij dit project was zowel de interne als externe flow heel uitdagend. We liepen tegen vragen aan als:
- Waar komt het gebouw best op de site?
- Hoe zorgen we ervoor dat vrachtwagens vlot binnen en buiten kunnen rijden?
- Waar moet de windmolen komen?
- Waar komt de toegangspoort tot site zodat alle vrachtwagens en medewerkers de weg vinden en elkaar niet kruisen?
Het eindresultaat: een efficiënt ingericht en toegankelijk gebouw, met een mooi design dat aansluit bij de identiteit van het bedrijf.
Ga voor esthetiek én functionaliteit met GDesign Architecten
Bent u op zoek naar een architectenbureau voor uw volgend (ver)bouwproject? Kan u zich vinden in onze visie en aanpak? Laat u inspireren door onze eerdere realisaties en neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.